Ben je dit bestuur al zat?

Gelukkig komt er volgend studiejaar weer een nieuwe. Maar hoe werkt het vormen van een nieuw bestuur eigenlijk? Nou, dat leg ik graag even uit 🙂

Een nieuw bestuur begint met een paar enthousiaste leden die graag het stokje willen overnemen om de vereniging volgend jaar te leiden. Misschien denk je nu, “waarom zou je dat eigenlijk doen?”. Het antwoord is heel simpel; het is leuk. Oké, nu je overtuigd bent, hoe werkt dit dan eigenlijk? Hoe word je bestuur? Hier is het stappenplan:

  1. Bedenk welke functie jou het leukst lijkt. Je hebt de keuze uit Voorzitter, Secretaris, Penningmeester, Commissaris Intern en Commissaris Extern. Wil je weten wat elke functie inhoudt? Spreek een (oud)bestuurslid aan bij de banen en we leggen het graag uit.
  2. Heb je je functie gekozen? Zoek dan nog een paar gezellige mensen die ook bestuurswerk willen doen. Je mag ook alleen solliciteren, maar het is natuurlijk veel leuker om samen met een leuke groep bestuur te zijn. Je kunt ook een groepssollicitatie doen waarbij jullie aangeven als groep te willen besturen. Je hebt minimaal 3 mensen nodig (Voorzitter, Secretaris en Penningmeester), maar we raden aan om 5 bestuursleden te hebben. Die extra twee mensen zorgen voor veel extra gezelligheid, en je kunt de werklast lekker verdelen.
  3. Stuur je CV en motivatie naar board@squadraat.nl. Willen jullie ook een groepssollicitatie doen? Laat je beoogde voorzitter ook jullie groepssollicitatie naar board@squadraat.nl sturen.
  4. Kom op sollicitatiegesprek. Tja, dat hoort er nu eenmaal bij.
  5. Ben je aangenomen als kandidaat-bestuurslid? Houd dan lekker je mond tot de bekendmakingsborrel (laatste of op een na laatste borrel van het jaar). Misschien kunnen we het dit jaar wel een keer geheim houden :).
  6. Word aangekondigd als kandidaat-bestuur! Tijdens deze borrel kan je lekker goedkoop naar de klote. Iedereen zal je feliciteren en je krijgt waarschijnlijk iets te veel gratis drankjes.
  7. Het huidige bestuur (dat zijn wij) zal jullie helpen voorbereiden op jullie bestuursjaar. Alles wat belangrijk is wordt uitgelegd, je wordt begeleid bij het schrijven van een beleidsplan en alle belangrijke kennis wordt aan jullie overgedragen.
  8. Plan je overdrachts-ALV.
  9. Word ingehamerd op de overdrachts-ALV.
  10. Geniet van jouw bestuursjaar.
  11. Schrijf een iets te lang stukje voor de website over het vormen van een nieuw bestuur.
  12. Word vervangen door een nieuw bestuur na jullie.
  13. Ga met pensioen binnen de vereniging, maar blijf nog wel betrokken bij enkele commissies, want helemaal met pensioen gaan is ook zo saai.
  14. Zeiken over het nieuwe bestuur. Jouw bestuur deed immers alles beter.

FAQ:
“Wat is eigenlijk de werkdruk?”
Dat hangt af van je betrokkenheid bij de borrels en activiteiten. Als je vaak naar de borrels en activiteiten gaat, moet je rekening houden met wekelijkse vergaderingen (een gezellige avond met je bestuur) en gemiddeld ongeveer een halve dag per week aan bestuurstaken. De werkdruk kan gedurende het jaar variëren, afhankelijk van de functie. Vooral aan het begin van het jaar is het drukker. Als je niet vaak aanwezig bent op de sociale activiteiten; dit word wel van je verwacht als je bestuurslid bent.

“Is het echt zo leuk?”
Ja, anders hadden we het niet voor een tweede keer gedaan ;).

“Zijn er nog meer mensen geïnteresseerd in het bestuurswerk?”
Tja, dat moet je maar lekker zelf uitzoeken. Spreek wat mensen aan tijdens de training, toss, activiteiten of op het toilet. Als je moeite hebt om een groepje te vinden, helpen wij natuurlijk graag mee. Maar het is het leukst als je zelf een leuke groep weet samenstellen.